Röster om yoga

Kommentarer från yogautövare

Allt fler människor tränar idag yoga. Orsakerna till detta är många. Du känner någon som redan gör det, tidningarna skriver om Yoga varje dag numera, du har hört på radio eller sett yoga på TV. En känd personlighet har berättat om sina erfarenheter av yoga och detta inspirerar många att själva pröva, osv. Oavsett varför du börjar blir ändå slutresultatet att de allra flesta mår väldigt bra av att träna yoga. På MediyogaInstitutet har vi löpande ända sedan 1996 samlat röster från människor som tränat Kundaliniyoga och Medicinsk Yoga i olika sammanhang.

Här nedan följer ett axblock av alla kommentarer om Mediyoga som lagts under årens lopp.

Rehab - Terapi

– Mitt liv har under drygt 40 år präglats av migrän. Jag har ätit alla tänkbara typer av huvudvärkstabletter, en del effektiva andra mindre effektiva. Jag har testat flera olika alternativa behandlingsmetoder mot migrän, vilka har fungerat med varierande resultat. Trots detta har migränen alltid funnits med mig, som en faktor att hantera i livet. För snart två år sedan kontaktade jag Göran Boll på IMY för att testa om yoga kunde vara något – och det var det! Efter tre individuella behandlingar och ett knappt år av regelbundna yogaövningar är migrän INTE längre en del av mitt liv. Yogan har befriat mig.

Per Söder, Sollentuna.

 

divider-long

 

– Sommaren 2001, lagom till semestern gick jag in i väggen. Jobb, stress, tidigare familjetragedier – allt blev helt plötsligt för mycket. Jag mådde väldigt dåligt, kände mig totalt slut, hade ingen ork eller lust till något. Energin och glädje var borta.

Jag fick då höra talas om yoga som terapi och började gå hos Göran Boll på IMY. Det blev nio sessioner med samtal, andningsövningar, yogapass och meditationer. Hemläxorna med övningar fick mig att känna mig delaktig. Det kändes bra att själv kunna göra något konkret åt min situation.

Göran har på ett fantastiskt sätt guidat mig på resor in i mig själv. Han har gett mig de verktyg jag behövt för att börja arbetet med att reparera och bygga om. Samtalen vi haft har varit väldigt givande och yogapassen har fått mig mer i balans. Idag mår jag mycket bättre och känner att jag är på rätt väg. Orken och energin är på väg tillbaka. Jag har också insett hur viktigt det är att lyssna till kroppens signaler och yogan har nu blivit en naturlig del av mitt liv i min vardag.

Annelie Åkerblom, Stockholm.

 

divider-long

 

– Jag tränar Kundaliniyoga själv hemma och jag använder IMY.s kassett L3 med yogapass för Rygg och Energi på vardags-mornarna innan jag går till jobbet. Jag alternerar, varannan morgon med ryggpasset och varannan morgon med energipasset – och jag har aldrig mått bättre!

Anledningen till att jag började med dessa pass var att stärka mitt axelparti. Målet var att få bukt med min musarm – men jag fick också en extra bonus! Eftersom jag är känslig för starka dofter och pollen har jag ofta svårt att andas genom näsan. Nu, efter bara en månad med yoga mår jag mycket bättre. Jag kan andas friare och jag känner inte så mycket av min pollenallergi! Jag är övertygad om att det är yogan som hjälpt mig eftersom jag nu är piggare och orkar med mycket mer. Yogan har inte bara stärkt mitt axelparti, hjälpt mig med min musarm och gett mig starkare rygg – jag har inte längre några problem men min andning. Det är helt enkelt fantastiskt!

Maria Rydqvist, Karlshamn.

 

divider-long

 

– Hej och tack för hjälpen. Jag bad om yogaövningar mot högt blodtryck som jag dragit på mig efter en graviditet. Göran Boll på IMY skickade mig två övningar och de har hjälpt! Mitt blodtryck har gått ner. Jag hann göra övningarna varje dag i ca två veckor innan jag skulle på ett 24-timmars test då jag fick gå med en blodtrycksmätare på mig under ett dygn – och värdena var då plötsligt helt godtagbara – inte helt perfekta – men jag behövde inte sättas på medicinering. Mina värden hade varit ganska höga innan. Oftast 100 i undertryck. Jag började med ryggflexövningen och sen satt jag och andades genom vänster näsborre. Att räkna andetagen upp till 100-120 var som ett slags mantra. Jag blev helt slut i armen om jag satt längre. 120 andetag per gång var lagom för mig. Jag fortsätter nu med yogan så ofta jag kan, ibland blir det varje dag, ibland mer sällan men jag kollade blodtrycket för två veckor sedan och det var väldigt bra, 120/80. Så helt klart har yogan hjälpt mig. Stort tack!

Åsa Jägergård, Hudiksvall.

 

divider-long

 

– Efter många års besvär med nacke och axlar och med återkommande sjukskrivningar, smärtstillande läkemedel och ett otal besök hos sjukgymnaster och naprapater började jag 2002 söka andra alternativa vägar. Jag fick ett tips om yoga som terapi och ett telefonnummer till Göran Boll på IMY. En besökstid bestämdes. Jag var till en början ganska skeptisk. Nåväl, jag började med yoga och meditation under hösten 2002 och tränade det program som Göran lärde mig. Senare, på våren 2003 började jag även en kvällskurs i Kundaliniyoga på IMY. Jag måste säga att gå till Göran Boll det är bästa som hänt mig! Min nack- och axelvärk är sedan november 2002 helt borta. Jag har fått ett nytt redskap i min hand. Jag känner mig piggare och har funnit en inre ro. Yoga kommer alltid att finnas i mitt liv och är, åter igen, det bästa som hänt mig! Andra märker också förändringen. Människor frågar om det hänt något, om jag är kär. Nej, jag går på yoga, svarar jag dem.

Inger Hjelm, Stockholm.

 

divider-long

 

– För min del har första året av yogalärarutbildningen på IMY där jag samtidigt också gått i yogisk terapi hos Göran Boll gjort mig till en hel person. Bland annat har jag sluppit min mångåriga pollenallergi. Den är helt borta! Jag förstår andra människor mycket snabbare nu. Mitt hjärta har öppnats.

Tom Jensen, Johanneshov.

 

divider-long

 

– I maj 2004 hade jag efter att ha gått enskilt på IMY förmånen att få medverka i en Gong-meditation i grupp, med två långa gongsessioner under en lördag förmiddag – en stark upplevelse som har förändrat mitt liv.

Den första meditationen var smä-rtsam. Det började med värk i båda handlederna som sedan blev starkare i högerarmen för att därefter fortsätta upp i höger axel. Efter en stund var smärtan i axeln intensiv. Hur kan det göra så ont? Ju djupare jag kom, desto mer smärtade axeln. Jag kom djupare än jag någonsin har varit och där var det något som brast, en dörr som öppnades eller en mur som revs. En stark känsla av att något hade gått av. I samma takt som jag sedan kom tillbaka till verkligheten försvann smärtan i axeln. Jag var förvirrad och känslan av att ha tappat något höll i sig. Det fanns ett tomrum och jag kunde inte samla mig för att känna om det var bra eller dåligt, det var bara tomt.

Den andra meditationen ägnades åt att försöka synkronisera allt som hänt under den första.

Nånting fattades, så kropp och sinne försökte balansera sig, utan smärtor denna gång. När jag skulle gå hem kändes det som om jag bara var en meter lång och lika bred. Ändå upplevde jag omvärlden i miniatyrformat. Bilarna var små, gatorna smala och husen lägre än vanligt. Allting kändes förminskat. Den känslan höll i sig tre, fyra timmar.

Dagarna direkt efter var jag oerhört aggressiv, inte arg och ilsken utan riktigt förbannad. Yoga skulle jag, ta mig ..&%#&/&%..aldrig mer syssla med. Under de här dagarna berättade en Kinesiolog för mig vad smärtan i axeln kan ha berott på. Han förklarade att nervcentrat till levern sitter i höger axel och att ilska kommer från levern. Aggressiviteten ebbade ut och jag gick igenom nånting som jag bara kan beskriva som en personlighetsförändring. Jag talade lugnare och var lugnare över lag. Jag som varit ett socialt ankare (pratkvarn) nöjde mig med att lyssna och iaktta.

Min egen teori är att jag i hela mitt liv drivits av min ilska. Ilska har varit motorn till att vilja mer och klara av mer fast det tar emot. Ilskan har gjort det möjligt att lägga in en extra växel fast kroppen värker och tröttheten varit bedövande. Det var ilskan som – under protest – nu brast under meditationen (värken i axeln). Det känns som att avsaknaden av ilska skapat ett tomrum och en möjlighet att se saker som jag inte sett förut.

Idag är jag lugnare och mer harmonisk än jag kan minnas att jag någonsin har varit. Jag är tillfreds med det jag har och jagar intet nytt. Vissa dagar kan jag förnimma känslan av att vara stark som urberget. Vännerna tycker att jag är mer så som ”jag var förr i världen”. Tomheten, eller kanske snarare Tystnaden finns kvar. Det inre småpratet har tystnat och jag tänker inte så mycket (!) Det räcker med att vara närvarande och uppleva nuet. Det känns lugnt och skönt men ändå vet jag att det här är bara början, resan har bara börjat.

Tack för att jag fick förmånen att medverka i denna gongmeditation, en minnesvärd upplevelse!

Elisabeth Engqvist, Åkersberga.

 

divider-long

 

– Jag har deltagit i IMY.s Rehab-Yogakurs på Astra-Zeneca hösten 2004. Jag sökte för utmattnings-symptom. Kursen som haft ett bra upplägg har ökat min för-måga att känna efter och att vila i vardagen. Jag känner mig tryggare. Kursledaren var bra och jag är imponerad över hur riktade och medvetna övningarna är. Jag upplevde dem mindre flummiga än tidigare rehab-alternativ. Här går man direkt på kärnan.

Kristin Liljenfeldt, Södertälje.

 

divider-long

 

– Jag bad om yogaövningar mot högt blodtryck som jag fått efter en graviditet. Göran Boll på IMY skickade två övningar och de har hjälpt! Mitt blodtryck har gått ner.

Jag gjorde övningarna varje dag i 2 veckor innan jag skulle på ett 24-timmars test och bära blodtrycksmätare under ett dygn – och värdena var då plötsligt helt godtagbara – inte helt perfekta – men jag behövde inte sättas på medicinering. Mina värden hade varit ganska höga innan. Oftast 100 i undertryck. Jag började med ryggflex-övningen jag fått och sen satt jag och andades långa djupa andetag genom vänster näsborre. Att räkna andetagen upp till 100-120 var som ett slags mantra.

Jag fortsätter nu med yogan så ofta jag kan, ibland varje dag, ibland mer sällan men jag kollade blodtrycket för två veckor sedan och det var väldigt bra, 120/80. Så helt klart har yogan hjälpt mig. Stort tack!

Åsa Jägergård, Hudiksvall.

 

divider-long

 

– Jag har deltagit i IMY.s Rehab-Yogakurs på Astra-Zeneca hösten 2004. Jag sökte för utmattnings-symptom. Kursen som haft ett bra upplägg har ökat min för-måga att känna efter och att vila i vardagen. Jag känner mig tryggare. Kursledaren var bra och jag är imponerad över hur riktade och medvetna övningarna är. Jag upplevde dem mindre flummiga än tidigare rehab-alternativ. Här går man direkt på kärnan.

Kristin Liljenfeldt, Södertälje.

 

divider-long

 

– Jag har deltagit i IMY.s Rehab-Yogakurs på Astra-Zeneca våren 2005. Mina problem med stress och umattningsdepression har påverkats mycket positivt. Andningen har hjälpt mig få ner stressen betydligt. Kursledaren var suverän! Jag hoppas på en uppföljning.

Marie Larsson, Södertälje.

 

divider-long

 

– Jag är mycket nöjd med Rehabkursen på Astra-Zeneca. Jag sökte för stressrelaterade symptom som samtliga har lindrats. Helhetsomdömet är mycket bra. Detta är en kurs som gett mig flera stressreducerande verktyg som jag kommer träna vidare med.

Christina Åkesson, Södertälje.

 

divider-long

 

– Jag har deltagit i Rehabyoga på AZ hösten 2005. Tack för en fantastisk Yoga-tid. Trodde nog inte innan starten att det skulle bli så här bra, så fort, men det är bara att inse fakta. Jag mår mycket bättre! Allt har varit så bra! Kursen har varit fantastisk. Ledarna kunde inte varit bättre. Ingenting saknades. Vi som deltog hoppas på en snar fort-sättning av rehabyogan. Alla AZ-anställda borde ha obligatorisk yoga för att må bättre i dagens stressiga samhälle.

Helena Södergård, Stallarholmen.

 

divider-long

 

– Rehabkursen var bra! Jag känner ett större inre lugn och min andning har förbättrats mycket. Jag fick stort förtroende för lärarna som verkade mycket kompetenta och var mycket inspirerande. Jag har fått upp ögonen för att det inte bara är de senaste åren som gjort mig dålig utan att mycket ligger längre tillbaka i tiden.

Sandra Callin, Södertälje.

 

divider-long

 

– Jag sökte till Rehabyogakursen på AZ pga värk i nacke, huvud, axlar och skakningar i höger arm. Den yogiska andningen har påverkat mig så att jag kan hantera smärtan bättre, jag känner mig lugnare och kan koncentrera mig bättre. Lärarna var imponerande och jag hoppas innerligt att det blir en uppföljning. Jag behöver mer yoga.

Michéle Ängqvist, Södertälje.

 

Arbetsplats

– Att arbeta på Regeringskansliet är stressigt. Själv går jag på yogan och har fått en fantastisk aha-upplevelse, redan under ett av mina första pass. Även om jag inte känner att det ger så mycket under själva passet så märker jag att det har en otrolig effekt efteråt.

Marianne Sjöberg, friskvården Regeringskansliet.

 

divider-long

 

– Sedan jag började med yoga, vid årsskiftet 96/97 har jag utvecklat min intuition, känner mina gränser tydligare, är mer avslappnad och dubbelt så effektiv som tidigare! Göran Boll är lugn, professionell, inspirerande och entusiastisk. Hans undervisning är lätt att följa, även för mig som nybörjare.

Carina Johansson, Ericsson Radio Systems AB, Kista.

 

divider-long

 

– Vi som arbetar inom friskvården på RSV har sett yoga som ett verktyg att bearbeta den stress som många av oss upplever i vår vardag. Kursen som f.n. pågår känns mycket lovande och inspirerar till träning hemma. Vi valde att arbeta med Livskraft för den erfarenhet de har att arbeta med större företag och myndigheter, deras flexibilitet och de mycket duktiga och inspirerande lärarna.

Lillemor Sundström, friskvården Riksskatteverket.

 

divider-long

 

– Inom SAS är det många som arbetar under stress och med oregelbundna arbetstider. Vi ser yogan som ett sätt att minska de negativa effekterna som kan uppkomma vid skiftarbete. De anställda har varit mycket positiva till att vi på SAS friskvård vågade, som ett av de första företagen i Sverige, satsa på företagsanpassade yoga-program.

Lena Grape, friskvården SAS.

 

divider-long

 

– Vårt företag har valt att arbeta tillsammans med Livskraft för att de är så seriösa och håller en hög kvalitet på sina tjänster. Den här formen av yoga ger ökad rörlighet i både leder och muskler, ger ökad kroppskännedom och avspänning. Dessutom är det ett bra redskap för stresshantering. Yogan har blivit väl mottagen och mycket uppskattad av många av våra anställda.

Ingegerd Sernemar, friskvårdskonsulent Pharmacia & Upjohn.

 

divider-long

 

– SKAIS har sedan 1997 anlitat IMY och Göran Boll på många av våra friskvårdsdagar.

Yogaintroduktionerna har varit ett uppskattat inslag i verksamheten. Sedan 1998 har Göran även lett flera 10-veckorskurser i yoga. Hösten -98 genomförde IMY ett projekt med yoga mot sömnstörningar där ett antal kommunanställda deltog. Själv upplever jag att yogan fungerar bra. Jag använder olika enkla yogiska tekniker mot stress i min egen vardag.

Lena Karlsson, friskvårdskonsulent SKAIS (Södertälje KommunAnställdas IdrottsSällskap).

 

divider-long

 

– Det har varit en fantastisk vecka. Jag känner mig oerhört tillfreds, balanserad och mår väldigt bra. Jag har fortsatt träna yoga på egen hand och det är skönt att se att det fungerar i min vardag.

Åsa Olsson, hotellchef, Strand Hotel, Stockholm.

 

divider-long

 

– Yogaträningen har blivit det bästa jag kan ge mig själv. Jag känner ett inre lugn och efter ett pass är jag stark och fylld av energi. Jag får en smidig kropp, god hälsa och aptit på livet. Göran är seriös, engagerad, pedagogisk och besjälad av uppgiften att generöst dela med sig av sina kunskaper. Hans sätt att lära ut är mjukt och behagligt samtidigt som han har förmågan att sporra till den viljestyrka och uthållighet som krävs i yogan.

Marianne Måhlqvist, Stockholm.

 

divider-long

 

– Man kan ha tusen tankar som snurrar i huvudet när man kommer till yogan men efteråt är de helt borta!

Inga Borja, Solna Stad.

 

divider-long

 

– Vi har anlitat IMY och Göran Boll på Posten HK sedan hösten –96 och har ca 50 nöjda deltagare. Genom yogan har vi nått helt nya ”motionärer” som inte vill styrketräna eller delta i gympan. Efter en yogatimme känner man sig lugn och avslappnad men även energisk och glad! Många övningar kan användas som pausrörelser under arbetsdagen för att förebygga stress och belastningsskador. Jag uppskattar särskilt den omfattande dokumentation med program, teorier m.m. som deltagarna får till kurserna.

Ninnie Tingsvik, friskvården Posten HK, Stockholm.

 

divider-long

 

– Yoga är för mig att rensa kropp och själ från stress och negativ påverkan samt att uppleva nya dimensioner. Jag får ny kraft, energi och styrka att prioritera. Yogan gör att jag har lättare att gå ner i varv. Jag känner mig mer utvilad och harmonisk. Göran Boll har en underbar förmåga som ledare, som gör att man lätt kan slappna av, anstränga sig till det yttersta – och även le åt sig själv emellanåt. Jag ser fram emot varje nytt yogapass.

Agnetha Hamrén, Inrikes gruppförsäljning SAS HK Frösundavik, Solna.

 

divider-long

 

– Den managementkurs i yoga vi haft på ENEA med IMY var mycket bra med varierade pass. En ovanligt väldokumenterad kurs med bra underlag för egen yoga. Kursledaren var mycket professionell. Lugn och strukturerad. Han var en bra lyssnare – och han höll tiderna. Hoppas vi kan fortsätta träningen i någon form.

Juha Juslin, vice vd ENEA DATA, Täby.

 

divider-long

 

– Att börja träna yoga är en av de bästa saker jag gjort. Man tränar upp sin koncentrations-förmåga och både kropp & själ mår otroligt bra. Jag ser verkligen fram emot nästa yogapass. Göran har varit en fantastisk guide till yogans underbara värld.

Anna Danielsson, friskvårdskonsulent Luftfartsverket, Arlanda.

 

divider-long

 

– På mig verkar yogan lugnande för själen, samtidigt som den mjukar upp kroppen. Det känns fantastiskt!

Gunilla Molander, VD Frontec Affärssystem i Solna.

 

divider-long

 

– IMY.s kurs för sjukgymnaster den 6/2 1998 gav en bra inblick i vad yoga & meditation handlar om. Genom de praktiska övningarna fick vi prova både längre och kortare yogapass och meditationer. Det som överraskade mig var att yoga & meditation kan vara så rörligt och att många av de rörelser vi sjukgymnaster använder oss av troligtvis kan ha ett ursprung i yogan. Kursen har givit mig ett nytt sätt att hantera min stress och jag har fått nya idéer om hur patienter kan hantera sina problem med hjälp av dessa tekniker. Kursen inspirerar till att lära mer om dessa urgamla metoder.

Bodil Flobecker Linder. Leg. sjukgymnast, OMT 3, Stockholm.

 

divider-long

 

– Det yogapass vi har på fredagmorgnar här på sjukhuset upplever jag som den mest väl använda timmen på hela veckan!

Yvonne Ledel, direktör Röda Korsets sjukhus, Stockholm.

 

divider-long

 

– På MBP-kontoret arrangerade vi i februari -99 en yogaintroduktion med Göran Boll på IMY. Ett tjugotal kommunanställda fick pröva yoga för första gången. Det blev mycket lyckat och vi tittar på möjligheterna att starta en grundkurs över tio veckor. Själv känner jag att yogan är mycket bra för min onda rygg.

Ann-Mari Andersson, assistent MBP-kontoret Värmdö kommun.

– Yogakursen här på teatern var mycket bra! Klasserna, materialet, kursledaren – mycket bra! Jag tänker fortsätta med yoga, en disciplin som passar mig utmärkt. Både i mitt arbete och för mig som privatperson.

Torsten Wahlund, skådespelare Stockholms Stadsteater.

 

divider-long

 

– Att vara anställd på teatern kan innebära en väldig anspänning, med toppar och dalar, inför, under och mellan olika produktioner. Behovet av stabilitet, avspänning och effektiv stresshantering är mycket stort hos teaterns alla personalkategorier. Inom ramen för detta har yogan blivit en mycket uppskattad och efterfrågad aktivitet på teatern. Själv kan jag se att jag har stor användning för olika yogatekniker, både i mitt yrkesliv och i privatlivet.

Anna Lindholm, skådespelerska och initiativtagare till yogan på Stockholms Stadsteater.

 

divider-long

 

– Jag har deltagit i IMY.s öppna yogakurs under våren 1999. Det var en metodisk kurs med sista passet som bra sammanfattning. Kursledaren, Göran Boll är BRA!! Jag gillar hans humor och avspända förhållningssätt. Uttrycket ”rinn ut över madrassen” t.ex.

Kerstin Sjeldrup, Näringsdepartementet, Regeringskansliet, Stockholm.

 

divider-long

 

– Jag som lever ett hektiskt liv behöver det här. Att sitta i sammanträden kan vara mer slitsamt än att jobba på bygge. Bortsett från de psykiska effekterna så är yoga jättebra träning. Ett bra initiativ och en perfekt start på dagen. Man får upp flåset!

Ronny Olander (s), ledamot Sveriges Riksdag, efter 20 veckor med Kundaliniyoga i Sveriges Riksdag våren 1999.

 

divider-long

 

– Jag har deltagit i IMY.s 12-veckors yogakurs med Göran Boll på Posten under hösten 1999 och jag är mycket nöjd med kursen. Den har givit mig en metod att slappna som fungerar i de flesta lägen.

Mats Henningsson, enhetschef Produktion Inrikes, Postgirot i Stockholm.

 

divider-long

 

– Yogan gör att jag känner mig lugn, stark och harmonisk – även i mentalt pressade situationer.

Karin Halvarson, Resultatenhetschef, Prima Vista, Posten.

 

divider-long

 

– En bra och skön dag som har gått otroligt fort. Yogaledaren var tydlig och klar. Kunnig, med en härlig röst!

Jane Oxalryd, Solna Stad.

 

divider-long

 

– Kursmaterialet var bra. Intressant innehåll med bra dokumentation. Hoppas verkligen på en fortsättning nästa termin.

Boel Wallström, Solna Stad.

 

divider-long

 

– Man mår så bra efter ett yogapass! En bättre kursledare än Göran Boll på IMY kan man inte ha. Kursen var utmärkt! Bra för kropp och själ.

Barbro Björklund, Philips, Kista.

 

divider-long

 

– Jag har deltagit i IMY.s kurs här på Philips under våren 2000. Det var lite jobbigt att börja så tidigt på morgonen. Samtidigt börjar dagen bra och man blir lugn efteråt. Kursledaren var tydlig och uppmuntrande. Det behövs sådana här kurser eftersom vårt tempo är så högt hela tiden.

Maria Sandgren, division Medicinska System, Philips, Kista.

 

divider-long

 

– Under de sista åren har vi löpande utvärderat stressens skadliga effekter på de människor som arbetar på PHILIPS och det finns beslut på att aktivt implementera ett brett spektrum av åtgärder för ökad hälsa på alla nivåer inom koncernen. Detta är en integrerad och viktig del av vår företagsfilosofi. Som ett led i denna satsning har vi anlitat IMY och Göran Boll att leda kurser i yoga hos oss. Göran deltog som föredragshållare på en konferens vi arrangerade i maj 1999. Han introducerade där yoga för ett hundratal personer från mer än fyrtio olika arbetsplatser.

Av fjorton olika föredrag på konferensen fick yogapresentationen det överlägset högsta betyget av deltagarna vid utvärderingen efteråt. Vi är nu inne på vår andra termin med yoga på vårt huvudkontor i Kista (en tredje är redan bokad) och det fungerar väldigt bra. Personligen tycker jag att yogan är fantastisk. Den får mig att må mycket bra. Jag blir fokuserad, får en fördjupad koncentration, mycket ny energi, samtidigt som jag kan slappna av väldigt djupt.

Eva Rahkonen, executive secretary Philips, Kista.

 

divider-long

 

– Kursen i yoga här på ERICSSON RADIO under hösten har varit mycket bra. Passet som legat mitt på dagen, mitt i veckan har inneburit en välbehövlig paus från arbetet. Kursledaren, Göran Boll från IMY var mycket bra. Jag tycker att inriktningen på stress, intuition och kreativitet är precis vad vi behöver i den ”speedade” miljö vi har.

Britt Marie Berge, Ericsson Radio, Kista.

 

divider-long

 

– Jag har under hösten deltagit i den tredje raka terminskursen i yoga som vi på Philips arrangerar tillsammans med IMY. Det är en oerhört välplanerad kurs, en perfekt start på dagen och veckan. Den sköna stämningen i kropp och sinne sitter i hela veckan – och det är enkelt att genomföra övningarna på egen hand efteråt. Kursledaren, Göran Boll är mycket tydlig och pedagogisk. Han förklarar inte bara hur övningarna skall göras utan även varför de görs och vad/hur de påverkar. Det har varit en underbar kurs som jag aldrig vill vara utan. En fortsättning är planerad till våren 2001.

Eva Rahkonen, executive secretary, Philips, Kista.

 

divider-long

 

– Jag har deltagit i kursen i Kundaliniyoga här på ERICSSON i Kista under hösten. Den har varit mycket bra. Onsdag klockan 11-12 är en bra tid för min del. Utländska ord (”mantra”) känns konstiga. Borde finnas på svenska. Kursledaren, Göran Boll från IMY var mycket bra. Han var tydlig och ingav förtroende.

B. Rejholt, Ericsson Radio, Kista.

 

divider-long

 

– Jag har deltagit i IMY.s terminskurs på Philips hösten 2000 och jag tycker att allt var mycket bra! Kursmaterialet var allsidigt, innehållsrikt, pedagogiskt – utmärkt! Kursledaren var fantastiskt bra! Lugn, tydlig, kunnig och pedagogisk. Jag känner mig lugn, harmonisk och avspänd efter ett yogapass. Både kropp och själ mår bra.

Barbro Björklund, Philips, Kista.

 

divider-long

 

– Jag har gått på yogan här på Postgirot under hösten och jag tycker att det var en bra mycket kurs med bra innehåll. Kursledaren var mycket tydlig, lugn och pedagogisk. Jag fortsätter med glädje nästa termin.

Lisa Nilsson, Postgirot, Stockholm.

 

divider-long

 

– Yogakursen på Postgirot under hösten har passat mig mycket bra. Jag har ett diskbråck i nacken och besvär med armar och axlar men sedan jag började med yogan har jag känt mig mycket bättre. Kursledaren var väldigt proffsig i mitt tycke. Mycket pedagogisk och väldigt kunnig. Trevlig röst.

Annika Wolter, Postgirot, Stockholm.

 

divider-long

 

– Jag har bara positivt att säga om den kurs vi haft på Postgirot under hösten. Tiden var bra, strax efter arbetsdagen. Lokalen var bra, i anslutning till arbetsplatsen. Toppen! Det var bra att vi fick med oss kursmaterial hem, i form av kvällens övningar m.m. Och kursledaren, Göran Boll var mycket tydlig och lätt att förstå – med andra ord också mycket bra.

Margarta Granath, Postgirot, Stockholm.

 

divider-long

 

– Kursen här på Skattemyndigheten passade mig utmärkt. Jag är överviktig och kunde ändå utföra samtliga rörelser utan problem. Det har varit en mycket trevlig och avslappnande kurs och lagom med en gång i veckan. Kursledaren Göran Boll var pedagogisk och tydlig. Mycket trevlig, kunnig och entusiasmerande. Ingen kan vara bättre som kursledare. Det har varit en jättebra kurs. Jag längtar redan till hösten. Kul med en kurs där man även kan och får slappna av. Det behövs en liten återhämtning i all stress.

Britt-Inger Stender, Skattemyndigheten, Stockholm.

 

divider-long

 

– Kursen på skattemyndigheten var mycket bra med övningar för avslappning och sinnesro. Den medförde lugn och glädje. Tydligt och bra kursmaterial och kursledare mycket bra. Lugn, tydlig och förtroendeingivande. Kursen får högsta betyg och jag hoppas verkligen att det blir en fortsättning till höstterminen.

Elisabeth Karlman, Skattemyndigheten, Stockholm.

 

divider-long

 

– Kursen här på skattemyndigheten var mycket trevlig och avslappnande. Jag skulle önska att vi kunde gå på detta två gånger i veckan. Kursledaren var bra, professionell och trevlig. En superkurs!

Henrik Lund, Skattemyndigheten, Stockholm.

 

divider-long

 

– Jag har gått på yoga för bättre andning på Ericsson i Kista vårterminen 2001 och jag tycker att kursen haft ett bra upplägg, bra material med mycket extra information och lättförståeliga bilder. Kursledaren har varit kanonbra!! Innan kursen började kunde jag simma ca. halva bassängen under vattnet. Efter kursen klarar jag numera hela bassängen! Det blev en aha-upplevelse för mig och ett påtagligt resultat av yogaträningen. Tack för en bra kurs!

Elisabeth Rawlinson, Ericsson Radio, Kista.

 

divider-long

 

– Jag har deltagit i IMY.s yogakurs på Ericsson under våren. Onsdagar har varit mycket bra, som en andningspaus mitt i veckan. Kursledaren var mycket bra och jag tycker att Kundaliniyogan har gett mig mer än andra yogaformer som jag provat tidigare.

Britt-Marie Berge, Ericsson, Kista.

 

divider-long

 

– Jag tränar yoga på min arbetsplats och det är otroligt bra. Det bästa jag varit med om vad gäller avslappning och mental träning. Jag har tidigare använt TM, gått kurser i mental träning, fått avslapp-ningsbehandling, tränat avspänning hos terapeut m.m. Allt har varit bra men ingenting har fått mig att må så bra som denna kundaliniyoga som Göran Boll från IMY leder här på Stadsbyggnadskontoret.

Efter yogapasset på jobbet är jag avspänd resten av dagen och sover sedan hela natten. Annars brukar jag vanligen vakna mitt i natten och ha svårt att somna om. Jag kommer att fortsätta själv med yoga efter det att denna kurs är över, om vi av någon anledning inte får fortsätta med yoga på jobbet.

Christina Hörberg, Stockholm.

 

divider-long

 

– Kursen här på AFA var mycket bra, fast jag deltog inte de sista veckorna. Materialet var bra och kursledaren, Göran är mycket bra. Jag blir lugn bara av att se honom. Han är mycket förtroendeingivande. Hoppas vi kan fortsätta med yoga till hösten.

Birgitta Rasmusson, AFA, Stockholm.

 

divider-long

 

– Upplägget var bra, materialet mycket bra och beskrivande och kursledaren var mycket tydlig och kunnig. Jag kommer att sprida min positiva syn på denna kurs så att fler av mina kollegor deltar när vi fortsätter i höst.

Ewa-Lena Hansson, AFA, Stockholm.

 

divider-long

 

– Jag har gått IMY.s kurs på Scania. Innehållet och uppläggningen av kursen var bra, materialet också och kursledaren Adam var mycket bra.

Kerstin Ljungberg, Scania, Södertälje.

 

divider-long

 

– Detta var min första kontakt med yoga och det var en positiv upplevelse – och kursledaren Adam var mycket bra. Lugn, tydlig, behaglig.

Margareta Enesved, Astra-Zeneca, Södertälje.

 

divider-long

 

– Allt var bra! Intressant att få veta historien bakom yoga. Kursledaren Adam var jättebra. Jag vill gärna fortsätta med yoga i grupp.

Ulla Eriksson, Astra-Zeneca, Södertälje.

 

divider-long

 

– En mycket givande kurs. Yoga fungerar!

Nina Ahrens, Fora, Stockholm.

 

divider-long

 

– Är nybörjare på yoga och förvånad över den påverkan som yoga har, både fysiskt och mentalt. Jag är mycket positiv till denna form av yoga.

AnnMari Yllmark-Helgöstam, AFA, Stockholm.

 

divider-long

 

– Jag har precis gått klart en kurs i Kundaliniyoga som Göran Boll hållit på måndagar hos AstraZeneca i Snäckviken i Södertälje. Kursen var mycket bra och jag känner att jag vill fortsätta träna yoga på fritiden.

Christina Fridström, Astra-Zeneca, Södertälje.

 

divider-long

 

– Jag vill tacka för yogakursen på AstraZeneca på måndagar med Göran Boll från IMY. Jag tycker att den var mycket bra och jag kände mig mycket piggare än jag brukar vara på eftermiddagarna efter kursen. Hoppas att Göran får/kan komma och hålla fler kurser!

Gunilla Madsen, Astra-Zeneca, Södertälje.

 

divider-long

 

– Sedan hösten 2001 har IMY bedrivit Yogakurser för AstraZenecas medarbetare på uppdrag från Hälsocenter. Totalt har 5 terminer genomförts med ca 80 deltagare i varje klass. Intresset för yoga är stort och de som deltar är mycket nöjda. Vi från Hälsocenter anser att yoga är en mycket bra och viktig aktivitet som bidrar till att förbättra medarbetarnas hälsa och välbefinnande på AstraZeneca.

Camilla Clereus, Hälsocenter Astra-Zeneca, Södertälje.

 

divider-long

 

– Under fyra terminer har personalen på AFA haft tillgång till yoga via IMY en gång i veckan. Det har gett ett uppskattat och välbehövligt avbrott i vardagen. Genom bl.a. olika andningstekniker och rörelser har vi fått enkla, lättillgängliga övningar, redskap att hantera t.ex. stressade situationer bättre. Balans är ett ord som ofta återkommer när deltagarna själva beskriver varför de tycker om yogan. Att övningarna upplevs som avstressande och avslappnande men att de även ger en ökad medvetenhet och balans, såväl fysiskt som mentalt. Upplevelsen är att något positivt händer i kroppen.

Camilla Gustavsson, AFA, Stockholm.

 

divider-long

 

– Under våren och hösten 2003 har Göran Boll hållit kurser i Yoga för anställda på Fora Försäkringscentral AB. Kurserna har varit mycket uppskattade, det har varit både intressant och spännande. Yogaträningen ger ett lugn och det känns behagligt efteråt. En bra start på dagen! Göran är en duktig kursledare och har genomfört träningen väldigt bra. Övningarna är naturliga och enkla, inga svårigheter. Göran är noga med att förklara vad övningarna är bra för och han har en behaglig röst att lyssna på.

Gunilla Wahlström, Friskvården FORA, Stockholm.

 

divider-long

 

– Skattemyndigheten i Stockholm bedriver sedan 15 år tillbaka en omfattande friskvårdsverksamhet för sina drygt 2 000 anställda. Sedan år 2000 har vi anlitat Göran Boll och IMY för terminsvisa kurser i yoga som stresshantering. Kurserna omfattar varje termin tio träningstillfällen plus en introduktion. Deltagarantalet har legat runt ett femtiotal personer per kurs. Förutom dessa kurser har Göran Boll haft ett antal informations- och prova-på-tillfällen för vår personal. Dessa har varit välbesökta och har upplevts som givande och spännande. Vidare har Göran haft en kurs riktad till personer med sömnproblem. Ett trettiotal personer deltog i sömnyogakursen. Friskvården på skattemyndigheten har för avsikt att fortsätta med yogakurser då vi tror att den formen av träning har ett stort värde för våra anställda. Jag skulle gärna själv lära mig mer om detta. Yogaträningen omfattar både kroppen (styrka, smidighet, uthållighet, andningsteknik, hållning) och psyket (vila, avspänning, koncentration, fokusering) och passar därför många olika personer och fyller många olika syften.

Lena M Johansson, Friskvården, Skattemyndigheten i Stockholm.

 

divider-long

 

– På Vinge Advokatbyrå har vi haft regelbunden lunchyoga på huvudkontoret i Stockholm sedan våren 2003. Efter att själv har prövat dessa tekniker under en period bjöd jag med Göran Boll från IMY att på en Vinge-konferens introducera etthundra av våra jurister till yoga. Det utföll mycket väl och beslut togs om att erbjuda yoga som en regelbunden aktivitet för samtliga anställda på Stockholmskontoret, där vi nu inrättat ett speciellt rum för detta. För egen del upplever jag att yogaträningen ger mig kraft och energi i vardagen samtidigt som den fyller mig med ett inre lugn. Denna form av träning är ett bra hjälpmedel för långsiktig stresshantering.

Michael Wigge, VD Vinge Advokatbyrå, Stockholm.

 

divider-long

 

– Jag vill tacka för en mkt bra yogakurs här på AZ med medicinska yoga!!! Att ha fått lära sig yoga under ett antal år har verkligen varit en förmån och har blivit ett suveränt och ovärderligt verktyg för att klara av vardagen och diverse krämpor!! Jag undrar faktiskt t o m ibland hur jag hade ”överlevt” utan den! Jag vill gärna anmäla mig till nästa termins kurs!

Monika Högberg, Astra-Zeneca.

 

divider-long