Yoga som terapi

Är Yoga terapi? Vad har yoga för effekter på kropp och sinne? Fungerar det verkligen? Är det mätbart? Har det seriöst forskats på yoga? Vad kommer forskarna fram till? Vad säger utövarna själva?

– Jag hade inte sovit en hel natt på 25 år. Efter tre veckor med yoga började jag sova på nätterna och har nu sovit varenda natt de sista fem åren.

– Efter att ha haft migrän varenda dag i 40 år prövade jag yoga. Efter ett par månader med yoga började migränen minska och idag är migrän inte längre en del av mitt liv.

– Jag har sluppit min svåra och mångåriga pollenallergi genom yogan.

– Min nack- och axelvärk är borta efter ett par månader med yoga.

– Jag bad om yogaövningar mot mitt höga blodtryck. På bara två veckor fick jag ett nästan normalt blodtryck igen, så pass att jag slapp sättas på medicinering.

– Under flera år led jag av svår panikångest. Jag klarade inte av någonting. Efter en termin med yoga märkte jag tydlig skillnad och idag är jag en helt annan människa. Yogan har fått mig att inse att jag faktiskt har möjlighet att påverka mitt liv. Jag är inte heller sjuk lika ofta som tidigare och jag har lättare att klara av olika sociala situationer.

Dessa utsagor kanske låter som ”sagor” men är konkreta redogörelser från människor som sedan 1998 deltagit i olika svenska forskningsprojekt med Medicinsk Yoga bl.a. i Karolinska Institutets regi, alternativt gått i yogisk terapi på MYI.

Internationellt har det forskats på Yoga under hela 1900-talet. Läs mer >

Under fem år fick blivande läkare en introduktion till Medicinsk Yoga som en del i KAM-programmet på Karolinska Institutets läkarutbildning.

MYI är initiativtagare till startandet av YogaKliniken, ett nätverk av Yogiska behandlings- och rehabiliteringskliniker som under 2007 drog igång sin verksamhet på flera orter runt om i landet. Läs mer >

Sedan våren 2007 kommer vårdpersonal, sjukgymnaster och andra terapeuter till MYI för att utbilda sig och lära sig enkla sekvenser i Medicinsk Yoga att använda på sina patienter och klienter.

Hjärtintensiven på Danderyds sjukhus forskar numera permanent på Medicinsk Yoga för olika typer av hjärtproblem.

Det finns sedan 2006 en YogaKlinik på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Yoga generellt och Kundaliniyoga specifikt är kraftfulla komplementära metoder för terapi och rehabilitering, där en lång rad fysiska, mentala och emotionella obalanser påverkas, reduceras och till och med botas med hjälp av regelbunden träning. Yoga ingår idag som behandlingsmetod på flera amerikanska sjukhus bl.a. i rehabilitering av Cancerpatienter.

 

divider-long