Pär – på rätt väg

Pär30 år gammal gick Pär Krutzén in i den berömda väggen och kraschade riktigt hårt. Prestationen var motorn. När han nu blir ägare och drivande kraft bakom MediYoga Institutet i Göteborg, handlar hans gärning inte längre om att vara bäst.

– Resan har hjälpt mig att hjälpa andra, säger Pär.

 

2008, 30 år gammal, brände Pär ut sig, och var så dålig att han inte kunde komma ur sängen. Ännu mindre gå ett varv runt kvarteret. Men till och med rehabiliteringsresan blev prestationsinriktad: KBT-försöksgrupper, stresshanteringsgrupper. Han skulle minsann bli frisk snabbare än någon annan.

 

Som elitidrottare i golf och chef redan vid 26 visste Pär något om prestation. Vägen in i väggen var tävlingsinriktad. Först proffsfotboll sedan bytte han till golf, medan prestationsångesten bara växte. Han bet sönder käkarna. När han fick ett erbjudande om att jobba i Stockholm jobbade han dag och natt. Prestationsångesten åt upp hans glädje att spela golf. Istället blev han den yngsta och en av de främsta studenterna på IHM Business School, chef på bildstudio med 15 anställda och fina bilar.

 

Sagt om Pär

”Pär har den ödmjukhet, visdom och det mod som en sann yogi utstrålar och lever efter,”
Sara Emilionie, grundare av MIMY Mindfulness och MediYoga

– Till slut hade jag stängt av alla signaler till kroppen, säger Pär.

 

Under rehabiliteringen tipsade sambon om yoga på SATS. Något kändes helt rätt, men det tog ett tag innan det klickade till.

 

– Jag träffade Göran Boll i samband med att jag började sälja hälsoprodukter på nätet och blev fascinerad av vad MediYoga stod för. Det gick rakt in i mig. Saker som jag inte hade sett hos mig själv under hela livet, men som legat där och pockat på i det undermedvetna, säger han.

 

MediYoga rätta vägen

Pär frågade Göran om han fick jobba gratis på MediYoga Institutet och ta del av lugnet, kunskapen och visdomen. En dag i veckan hjälpte han till med det praktiska på Institutet och fick i gengäld göra yoga så mycket han ville. Parallellt drev han sitt nätföretag Gratitude.

 

Men i vägen kom ett erbjudande om toppjobb som marknadschef och egot sköt i taket. Han slets mellan två världar.

 

– Jag kände ändå en inre röst som sa att yogan var rätta vägen. Det blev plötsligt så klart en dag: ”jag ska bli yogalärare och sprida MediYoga till världen”, säger Pär.

 

Han och sambon sålde lägenheten på fina adressen i staden och flyttade ut i ett litet hyrt hus på Ekerö. Och stängde ner sitt lovande företag. Han började jobba med rehabilitering på AstraZeneca, FRA, och startade bland annat upp utbildningen av MediYoga instruktörerna i Falun. Förstås har ett stort fokus legat på att hjälpa människor med stress och utbrändhet.

 

Pär är tacksam för allt han lärt på vägen.

 

– Resan har hjälpt mig när jag nu ska hjälpa andra. Kunskapen är mer förankrat i mig, säger han.

 

Släppa mentalt skräp och stress

Det viktigaste menar Pär är att hitta balans i tankeaktiviteten, öppna upp för helheten. Andningen i MediYoga och de mentala teknikerna som används där gör det.

 

– Kroppen är bara ett resultat av hur vi har tänkt. För att komma ur stressen behöver vi släppa mentalt skräp. Andnings- och meditationsteknikerna hjälper till med det. Vi ser hur det fungerar gång på gång ur rehabiliteringssynpunkt, säger Pär.

 

Varför är MediYoga så viktigt i dagens samhälle?

– Det samhället som vi lever i är fantastiskt på många sätt. Men vi ser också hur yttre såväl som inre utmaningar blir större och större. Varken individen eller samhället har råd med alla fysiska och psykiska sjukdomar som idag ökar lavinartat. Vi behöver metoder för att inte gå in i stress och reaktivitet när det händer massa runtomkring oss i livet. Vi behöver en yogaform som når ut brett i samhället, för att lära känna oss själva och vad vi behöver för att må bra.

 

MediYoga är som ett sutra, för Pär. Så enkelt att vem som helst kan göra den, utan att ta bort några viktiga delar eller yogans essens – yogans kraftfullhet och effekt utan krusiduller eller dogmer.

 

Drivande kraft i Väst

När Pär nu blir ägare och utbildningsansvarig för MediYoga Institutet i Göteborg, börjar en ny resa. Utbildning av instruktörer, och lärare- och terapeuter blir en viktig del i institutets verksamhet.

 

Han tycker att det är spännande med den starka kraften som MediYoga idag samlar i regionen och att han känner att han så väl behövs i Väst. En stor drivkraft är att vara med och sprida MediYoga i Sverige samtidigt som yogaformen expanderar utomlands.

 

– Jag vill att Institutet ska vara en källa till inspiration, kunskap och visdom i Västsverige för människor som vill upptäcka och sprida MediYoga. En mötesplats där vi samlar utbildningar, workshop, forskning som är förankrat i regionen.

 

Han vill att det ska bli på riktigt för Göteborgarna. En plats där de kan träna MediYoga regelbundet och komma på enskilda sessioner för dem som har särskilda behov eller vill lära känna sig själv ännu bättre.

 

På frågan om Pär har en favoritövning, vilar han eftertänksamt på svaret och säger sedan först långa djupa andetaget, som är fundamentalt i MediYoga. Men ändrar sig sedan, och beskriver livligt vilken fantastiskt mångfacetterad övning Sat Kriyan är. Han har själv återkommit till den många gånger under åren.

 

Sat Kriyan är en av de kraftfullaste övningar i traditionen, menar han. Den speglar omedelbart tillbaka förändringar som pågår i utövaren, beroende på hur vardagen ser ut och den du är just nu.

 

– En del elever möter den och älskar den omedelbart, en del avskyr den, tycker den är jättejobbig. Med regelbunden träning förändras det. Sat Kriyan belyser det vi är, hur yogan är, som ett rinnande vatten i en fors. Vi befinner oss aldrig på samma ställe i sinnet och kroppen. Sat Kriyan visar direkt om det är stenar i vägen, fritt fall eller stilla.

 

– Sat Kriyan odlar en ödmjukhet inför yogan och mig själv, att jag är den jag är. Och det är helt ok.

 

(Fakta) Pärs medverkan i forskningsprojekt

  • Ryggprojektet – Karolinska Institutet, Stockholm
  • Hjärtsvikt – Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge
  • Stroke – Danderyds Sjukhus
  • Blodtryck – Malmö Universitetssjukhus

 

Text Marie Androv