MariaNilsson

Danderyds sjukhus startar ny stor yogastudie vid förmaksflimmer

MariaNilsson

Danderyds sjukhus har forskat på Medicinsk Yoga/MediYoga sedan 2008. Speciella yogaprogram skapade på IMY har under de senaste sex åren testats i olika studier, bl.a. på hjärtinfarktpatienter, vilket ledde till att Danderyd 2010 som första sjukhus i Skandinavien började med reguljär MediYoga träning i grupp för sina hjärtinfarktpatienter. En studie på patienter med Paroxysmalt förmaksflimmer, en hjärtsjukdom som även drabbar yngre personer, ofta kvinnor, genomfördes 2009-2012.

Förmaksflimmer kommer i korta attacker, under någon minut eller under flera timmar upp till hela dagar. Den höga och oregelbundna pulsen leder till ångest och oro men kan också leda till fysisk sjukdom som hjärtsvikt och stroke. Cirka 3% av den vuxna befolkningen har någon form av förmaksflimmer.

Maria Nilsson, Fil.Mag, Doktorand KI/DS, forsknings- och hjärtsjuksköterska på Danderyd, som även lett all tidigare forskning på MediYoga på sjukhuset, startar nu en ny stor studie på Paroxysmalt förmaksflimmer, med 180 patienter. Den blir en av världens största randomiserade studier av den Medicinska Yogans effekter på patienter med paroxysmalt förmaksflimmer. De första patienterna började sin yogaträning med Göran Boll på sjukhuset den här veckan.

Denna nyhet har uppmärksammats i ett antal olika media under senaste tiden, bl.a:

SVT-ABC – http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/storsta-studien-inom-yoga-inleds-i-danderyd

SR Radio P4 – http://redir.opoint.com/?key=XPPOgmXTA27kOsdulh2Z

Dagens Medicin – http://redir.opoint.com/?key=nIUAMyT2FtA14uPEgwXE

Dagens Sjuksköterska – http://www.dagenssjukskoterska.se/nyheter/yoga-tes…

Tidningen Yoga För Dig – http://www.yogafordig.nu/content/180-patienter-i-s…

My Newsdesk – http://www.mynewsdesk.com/se/danderyds_sjukhus/pressreleases/stoersta-yogastudien-paa-danderyds-sjukhus-968806

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *